Heel makkelijk simpele Sushi maken

Sushi maken - de rol is klaar, cakesandpumps.com

Making Sushi in a simple way, cakesandpumps.com
Afgelopen weekend waren we te gast bij Japanse vrienden voor de lunch. Ze vroegen ons of we zin hadden om Sushi en Tempura te eten en met hen te maken. Tuurlijk hadden we daar zin in, we zijn gek op Sushi en Tempura. Het zelf maken van Sushi is dan wel weer een andere verhaal, dus we waren heel benieuwd hoe dat zou gaan dan. Ik heb zelf wel eens geprobeerd om Nigiri Sushi te maken en daarbij bleef ongeveer 80 procent eerst aan mijn vingers plakken waarna het een zielig hompje Sushi werd. Bij onze vrienden bleek echter dat we op een hele makkelijke manier Sushi gingen maken, samen met elkaar aan tafel. Zo simpel dat we het gisteren nog een keertje thuis hebben geprobeerd.

Het maken van deze Sushi is super makkelijk en je kunt gewoon gezellig met elkaar aan tafel blijven zitten. Iedereen maakt zijn eigen Sushi, naar eigen smaak.

Wat heb je nodig?
– Nori blaadjes
– Sushi rijst, (riet)suiker en rijstazijn
– Voor de vulling hebben wij rauwe zalm, komkommer, avacado en gebakken ei gebruikt. Martin had ook nog geraspte wortel gemaakt, maar dit heeft hij zo opgegeten. Je kunt voor de vulling ook bijvoorbeeld zelfgemaakte tonijnsalade gebruiken, gekookte garnalen of stukjes surimi krab.
– Soyasaus en eventueel wasabi
Zelf Sushi maken - de vul ingredienten, cakesandpumps.com

De nori blaadjes zitten in een groot pak, je haalt de blaadjes uit het plastic en deze knip je in vier delen. Ik heb het hele pak ineens geknipt, dat gaat super makkelijk met een goede schaar.
Making your own Sushi, the Nori, cakesandpumps.com

Voor de rijst hebben we Japanse Sushi rijst gebruikt, gekocht bij de Aziatische winkel (Toko). Hoeveel je nodig hebt, dat hangt natuurlijk van jezelf af, of je een grote eter bent of niet. Wij hebben twee schaaltjes gekookte rijst bijna helemaal opgegeten met z’n tweeën, maar wij eten meestal best veel (hihi meestal te veel).
De rijst moet je eerst koken, daarna maak je de rijst hetzelfde klaar als Sushi rijst. Ik kook rijst altijd een beetje uit de losse pols, eerst de rijst in de rijstkoker, met koud water wassen, voorzichtig het water weer weg laten lopen en daarna zoveel water erin doen dat er een vingerkootje water boven de rijst staat.
Als je iets meer behoefte hebt aan wat vaste richtlijnen, dan kun je voor 500 gram rijst ongeveer 750 ml water gebruiken. Ook hier afspoelen met koud water en daarna de 750 ml water bij de rijst doen.
Als de rijst is afgekoeld, dan meng je het mengsel van rijstazijn en de suiker ook door de rijst. Voor de 500 gram rijst gebruik je voor het mengsel ongeveer:
– 6 eetlepels rijstazijn
– 4 theelepels suiker
– 2 theelepels zout
Je mengt de rijstazijn en de suiker door de rijst en laat de rijst daarna afkoelen tot kamer themperatuur. Als je weinig tijd hebt, dan zet je het even in de koelkast, dan is de rijst zo koud.

Het ei moet je eerst klutsen, daarna bak je er een gebakken ei van. Als het klaar is, haal je het uit de pan en snij je er losse reepjes van die ongeveer 0,5 – 1 cm breed zijn en 5 cm lang.
De komkommer snijd je ook in reepjes van 5 cm lengte, met een breedte van ongeveer 1 cm.
De zalm snijd je in dunne plakjes met een lengte van 5 cm.
De avacado snijd je door tot de pit. De pit verwijder je en daarna maak je met een lepel de beide helften van de avacado los van de schil. Je kunt de avacado nu in dunne reepjes snijden.

Sushi maken - de rijst en zalm, cakesandpumps.com
Alle ingrediënten leg je op schaaltjes of gegroepeerd bij elkaar op een grote schaal of bord.
De rijst doe je in een kom, hier kun je eventueel nog sesamzaadjes op strooien als garnering. Wij hebben dit niet gedaan, want dan eet onze kleine man geen witte rijst meer.

Nu kun je aan tafel. Iedere gast geef je een beetje soyasaus in een klein schaaltje, eventueel met een drupje wasabi saus naar smaak.

Hoe maak je de Sushi?
Simpele Sushi maken - eerste de Nori op je schaaltje, cakesandpumps.com
Je begint met een blaadje nori op je bordje te leggen, hierop leg je een beetje rijst, wat je uitsmeert over het blaadje nori.
Daarna leg je diagonaal over het blaadje een paar stukjes vulling.
Sushi maken - rijst op het nori blad, cakesandpumps.com
Ingredienten op de rijst - Zelf sushi maken, cakesandpumps.com
Vervolgens pak je de twee puntjes bij elkaar, deze vouw je een beetje naar elkaar toe en tada je Sushi is klaar. Doop het vervolgens steeds in de kommetje met Soyasaus en neem een hapje.
Er valt helaas wel eens wat uit, maar dat mag de pret niet drukken

Sushi maken - de rol is klaar, cakesandpumps.com
Het leuke van deze manier van Sushi eten is dat je gezellig met elkaar aan tafel je eigen eten zit klaar te maken.
En waar het normaal echt moeilijk is om goede Sushi te maken, is dit zo simpel dat iedereen het wel kan.
Dipping the homemade sushi into the soysauce, cakesandpumps.com

Naoko en Masa, de lunch was heerlijk en super bedankt voor het leuke idee. Deze Sushi gaan wij nog heel vaak maken denk ik.

 liefs Claudia

KleinlogoCakesandpumps

Social Media

Mijn andere Blog en websites

Goodlives Interior Blog

Cottonandcandles Hobbyshop

(Visited 508 times, 1 visits today)

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: